UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
CLM 219 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
CLM 219
|
Güz
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
İngilizce
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Karma | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, gıda maddeleri tedarik ve hizmetleri yönetimi kapsamında yiyecek ve içecek satın alma ilkelerini, satın alma departmanının fonksiyonlarını, satın alma ve depo operasyonunu, gıda pazarlarının fonksiyonları ve sınıflandırılmasını açıklamaktır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste gıda satınalma ilkeleri ve süreçleri temel aşamada incelenecektir. Envanter yönetimi, ürün ve tedarikçi seçimi önemi analiz uygulamaları ile pekiştirilecektir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin İçeriği ve Değerlendirme Ölçütlerini Tanıma | |
2 | Tedarik Kavramları, Dağıtım Kanalları ve Dağıtım Kanallarını Etkileyen Faktörler | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. “Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality Industry”. Chapter 3, Distribution Systems, Chapter 4, Forces Affecting the Distribution Systems, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 29-74 |
3 | Satın Alma Fonksiyonuna Genel Bakış, Satın Alma Organizasyonu, Yönetimi ve Değerlendirmesi | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. “Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality Industry”. Chapter 5, An Overview of the Purchasing Function, Chapter 6, The Organization, Administration, and Evaluation of Purchasing, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 77-108 |
4 | Satınalma Şartnamesi, Optimum Satınalma Miktarı ve Fiyat | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 8, The Purchase Speciacation, Chapter 9, The Optimal Amount, Chapter 10, The Optimal Price, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 129-206 |
5 | Optimum Ödeme Koşulları ve Tedarikçi | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 11, The Optimal Payment Policy, Chapter 12, The Optimal Supplier, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 209-244 |
6 | Sipariş Verme ve Teslim Alma Prosedürleri 1.Küçük Sınav | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 13, Typical Ordering Procedures, Chapter 14, Typical Receiving Procedures, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 247-292 |
7 | Depolama Yönetimi Prosedürleri ve Satınalma Fonksiyonunda Güvenlik | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 15, Typical Storage Management Procedures, Chapter 16, Security in the Purchasing Function, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 293-326 |
8 | Ara Sınav | |
9 | Ürün Bilgisi: Taze Ürün, İşlenmiş Ürünler ve Diğer Ürünler | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 17, Fresh Produce, Chapter 18, Processed Produce and Other Grocery ltems, 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 333-386 |
10 | Ürün Bilgisi: Süt Ürünleri, Yumurta; Kümes Hayvanları, Balık | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 19, Dairy Products, Chapter 20, Eggs, Chapter 21, Poultry, Chapter 22, Fish,8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 393-472. |
11 | Ürün Bilgisi: Et, İçecekler; Yiyecek Dışı Materyaller, Küçük Sınav | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Chapter 23, Meat , Chapter 24, Beverages, Chapter 25, Nonfood Expense ltems, Chapter 26, 475-559. |
12 | Ürün Bilgisi: Hizmet, Mobilya, Demirbaş ve Ekipman | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. "Purchasing: Selection and Procurement for the Hospitality lndustry". Services, Chapter 27, Furniture, Fixtures, and Equipment 8th edn., (John Wiley & Sons, 2012), 563-619. |
13 | Proje Sunumları | |
14 | Sektör Uzmanı Konuk | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Feinstein, A. H., Hertzman, J. L., & Stefanelli, J. M. “Purchasing: Selection and procurement for the Hospitality Industry”. 9th edn, John Wiley & Sons, 2017, ISBN 978-1119148517 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Feinstein, A. H., & Stefanelli, J. M. “Purchasing for Chefs: A Concise Guide”. 2nd edn., John Wiley & Sons, 2007, ISBN-13: 978-0-471-72898-6
|
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
2
|
20
|
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
Proje |
1
|
15
|
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
25
|
Final Sınavı |
1
|
30
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
5
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
1
|
14
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
2
|
6
|
12
|
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
4
|
4
|
Proje |
1
|
14
|
14
|
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
12
|
12
|
Final Sınavı |
1
|
16
|
16
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır |
X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir |
|||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir |
|||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar |
|||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır |
|||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır |
|||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur |
X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır |
|||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir |
|||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) |
|||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır |
|||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak