UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
CLM 216 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - II
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
CLM 216
|
Bahar
|
2
|
4
|
4
|
5
|
Ön-Koşul(lar) |
|
|||||||
Dersin Dili |
İngilizce
|
|||||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, pastacılık ve fırıncılık alanında kullanılan çeşitli malzemelerle ilgili temel bilgileri, üretim tekniklerini ve malzemelerin özellikleri aktarmaktır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, hamur işi alanındaki temel bileşenlerin seçimi, bir tarifin hesaplanması ve geliştirilmesi için doğru yöntemler, krema, muhallebi, meyve tatlıları, çikolatalar için teknikler ve bir tatlı tabağı tasarlama konusunda sağlam bir teorik ve pratik temel sağlar. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Pastacılık Dersine Giriş | |
2 | Fırında ve Ocakta Pişirilen Yumurta ile Bağlanan Tatlılar | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, (Wiley Publications, 2012) 759-804 |
3 | Jelatin ile Bağlanan Muslar ve Bavyera Kremaları | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, (Wiley Publications, 2012) 759-804 |
4 | Sünger Kek Çeşitleri ve Farklı Kullanım Alanları | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, (Wiley Publications, 2012) 437-447 |
5 | Tart ve Kiş Hamuru Çeşitleri | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, (Wiley Publications, 2012) 327-280 |
6 | Pâte à Choux ile Hazırlanan Reçeteler | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 162-188 |
7 | Pâte Feuilletée ile Hazırlanan Reçeteler | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 66-80 |
8 | Mereng Çeşitleri ve Mereng ile Hazırlanan Reçeteler | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 232-257 |
9 | Şekerler, Şekerlemeler ve Reçeller | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 520-550 |
10 | Dondurmalar ve Sorbeler | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, (Wiley Publications, 2012) 717-753 |
11 | Dondurulmuş Tatlılar | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 611-644 |
12 | Çikolata Yapımı ve Çeşitleri Ara sınav | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 570-586 |
13 | ‘Entremet’ Çok Bileşenli Tatlı Reçetesi Hazırlama | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 382-454 |
14 | ‘Entremet’ Çok Bileşenli Tatlı Reçetesi Hazırlama | École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, (Flammarion Publications, 2017) 382-454 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Friberg B., “The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry”, 4th Edition, Wiley Publications, 2012, ISBN13: 978-0-471-35925-8 École Ferrandi, “French Pâtisserie: Master Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts”, Flammarion Publications, 2017, ISBN13: 978-2080203182 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 6th edition, 2013. ISBN13: 978-1-118-08374-1 |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama |
1
|
40
|
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
30
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
2
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
4
|
64
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
2
|
28
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
12
|
12
|
Final Sınavı |
1
|
14
|
14
|
Toplam |
150
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır |
X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir |
X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir |
X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar |
|||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır |
X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır |
|||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur |
|||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır |
X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir |
|||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) |
|||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır |
|||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak