CLM 440 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Vejeteryan Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 440
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(lar)ı -
Dersin Amacı Vejeteryan Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Vejetaryen tatları tanır
  • Vejetaryen menülerin besin değerlerini tanımlar
  • Vejetaryen proteinleri diğer malzemelerle birleştirir
  • Bir vejetaryen menü hazırlayıp sunar
Tanımı Vejeteryan Mutfaklarının genel yapısı ve tarihi. Vejeteryan Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar. Vejeteryan Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu

 



Ders Kategorisi

Temel Meslek Dersleri
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 VEJETARYENLİK NEDİR? VEJETARYANLIĞI ANLAMAK Vegetarian Cookbook for Beginners: The Essential Vegetarian Cookbook to Get Started ROCKEİDGE PRESS 11-18
2 VEGANLIK NEDİR? VEGANIZMI ANLAMAK? VEGAN YEMEKLERİ NELERİ KAPSAR? Vegan Diet for Beginners. JESSICA BRADES. 13-19
3 PİŞMEYEN,ÇİĞ YEMEK NEDİR? ÇİĞ YEMEĞİN FAYDALARI NELERDİR? The Raw Food Nutrition Handbook: An Essential Guide to Understanding Raw Food Diets. Karin Dina and Rick Dina 1-9
4 ÇİĞ YEMEK EKİPMANLARI,TEKNİKLERİ VE GRUPLARI NELERDİR? Raw and Simple: Eat Well and Live Radiantly with 100 Truly Quick and Easy Recipes for the Raw Food Lifestyle Judita Wignall 24-31
5 BİTKİLER VE SEBZELERDEN VEGANLAR İÇİN BESLEYİCİ İHTİYAÇLARINI ANLAMAK. Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet Jack Norris Virginia Messina 1-27
6 VEGAN VE VEJETARYAN KAHVALTI The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside Out 25-53 Vegan 101: A Vegan Cookbook: Learn to Cook Plant-Based Meals that Satisfy Everyone Jenny Engel and Heather Bell 29-52 Healthy Cookbook for Two: 175 Simple, Delicious Recipes to Enjoy Cooking for Two Rockridge Press 67-78
7 SALATALAR Healthy Cookbook for Two: 175 Simple, Delicious Recipes to Enjoy Cooking for Two Rockridge Press 101-115
8 ÇORBALAR Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 56-72 79-97
9 Arasınav
10 BURGER VE DÜRÜMLER Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith100-118
11 ANA YEMEKLER Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 118-144 The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside Out Angela Liddon 143-187
12 ANA YEMEKLER Main-Course Vegetarian Pleasures Jeanne Lemlin 143-187
13 SMOOTHIES Healthy Happy Vegan Kitchen Kathy Patalsky
14 TATLILAR Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 182-210 Rawsome Vegan Baking: An Un-cookbook for Raw, Gluten-Free, Vegan, Beautiful and Sinfully Sweet Cookies, Cakes, Bars & Cupcakes 10-170 Love Real Food: More Than 100 Feel-Good Vegetarian Favorites to Delight the Senses and Nourish the Body Love Real Food: More Than 100 Feel-Good Vegetarian Favorites to Delight the Senses and Nourish the Body Kathryne Taylor 193-215 The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside OutMar 4, 2014 by Angela Liddon 237-271
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Dersin Kitabı

Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan, Gaz Oakley and Simon Smith

Healthy Happy Vegan Kitchen, Kathy Patalsky

Diğer Kaynaklar

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayı Katkı Payı %
Derse Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınavlar / Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Çalıştay
Portfolyo
Ara Sınav / Sözlü Sınav
1
20
Final Sınavı / Sözlü Sınav
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
Sınav haftası dahil değildir. 16 x uygulama/lab ders saati
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
Arazi Çalışması
Küçük Sınavlar / Stüdyo Kritiği
Ödev
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
10
Proje
1
Çalıştay
Portfolyo
Ara Sınavlar / Sözlü Sınavlar
1
12
Final / Sözlü Sınav
1
22
    Toplam
130

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek X
2 Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek X
3 Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek X
4 Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek X
5 Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek X
6 Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek X
7 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek
8 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek
9 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek X
10 Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek
11 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek
12 Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak X
13 Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek
14 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek
15 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek
16 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest