Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 304 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Soğuk Mutfak
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 304
Bahar
1
4
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere soğuk mutfağı tanımlayarak, soğuk mutfakta yer alan teknikler ve sunum metotlarını aktarmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Soğuk mutfak sanitasyon ve güvenliğini tartışabileceklerdir.
  • Soğuk mutfak tanımını ayırt edebileceklerdir.
  • Soğuk mutfak tekniklerini uygulayabileceklerdir.
  • Şarküteri ve soğuk mutfak uygulamalarını tartışabileceklerdir.
  • Soğuk mutfak tabak tasarım ve stilistliğini örnekleyebileceklerdir
  • Türk mutfağında soğuk mutfak uygulamalarını yorumlayabileceklerdir.
Ders Tanımı Bu ders, soğuk mutfak öğelerini, kullanılan teknikleri ve bu tekniklerin tasarım ve stil vermede kullanış biçimlerini içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Soğuk Mutfağa Giriş / Soğuk Mutfak Sanitasyon ve Güvenlik / Ekipmanlar Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 3-15
2 Soslar ve Lezzetlendiriciler /Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 27-67
3 Şarküteri / Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 268-275
4 Füme Teknikleri, Tuzlama / Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 622-723
5 Pate ve Terrine – 1 / Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 490-572
6 Kraker ve Chutney / Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 386-390,490-572
7 Aperatifler ve Ordövrler – 1 / Uygulama Peynirler Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p.584-589
8 Aperatifler ve Ordövrler – 2 / Uygulama Peynirler Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
9 ARA SINAV
10 Petit Fours Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
11 Moleküler Gastronomi Uygulamaları Herve T. Kitchen Mysteries page 34 -39
12 Soğuk Çorbalar-Sorbeler / Uygulama Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 68-82 / 487-490
13 Türk Mezeleri 1 / Uygulama Yüce S. (2013) Turkish Meze page 1-60
14 Türk Mezeleri 2 / Uygulama Yüce S. (2013) Turkish Meze page 1-60
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals, Prentice Hall,  ISBN 978-0-13-118219-6

 

Yüce S. (2013) Turkish Meze, Grant Books, ISBN 9781742706658

 

Herve T. (2010), Kitchen Mysteries, Columbia University,  ISBN  9780231141710

Önerilen Okumalar/Materyaller

The Culinary Institute of America (2012) The Art and Craft of THe Cold Kitchen Garde Manger, J. Wiley & Sons Publication ISBN 978-0-470-58780-5 

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
1
16
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
4
64
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
8
8
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
8
8
Final Sınavı
1
10
10
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.