UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
MİS GİBİ EKMEKLER GELİYOR!
Fırından yeni çıkan ekmek kokusu evleri saracak. İtalya, Fransa ve İsrail’e özgü ekmekler, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nce gerçekleştirilecek “3 Ülke 3 Ekmek” atölye çalışmasında katılımcılara aktarılacak. İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nden Şef Oğuz Olgun yönetiminde 21 Ocak’ta yapılacak atölye çalışmasında, İtalya’nın Focaccia, Fransa’nın Brioche ve İsrail’in Challah ekmekleri sofraları süsleyecek. Katılmak isteyenler, İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’ne başvurabilecek.
Günümüzde ekmeğin öneminin ve çeşitliliğinin arttığına dikkat çeken Şef Olgun, mutfağın bir ülkenin kültürünü anlamanın lezzetli yolu olduğunu kaydetti. Türk kültüründe olduğu gibi ekmeğin farklı kültürlerde yaygın bir yeri bulunduğunu aktaran Olgun, şunları söyledi:
“Her ülke kendine özgü bir yemek kültürünü barındırıyor. Sofraların vazgeçilmez unsuru olan ekmek de tarih öncesi zamanlara kadar dayanıyor. Focaccia, İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında geliyor. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andırıyor. Bizim pidelerden farklı olarak üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış. Tüm yassı ekmeklerin anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürsek, Focaccia’nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz.”
‘Fransız Devrimi’ni başlatan ekmek’
Fransız Brioche ekmeği yapacaklarını, bu ekmek türünün Fransız Devrimi’nin başlamasına neden olduğunu ifade eden Olgun, “Fransız Kraliçesi Marrie Antoinette’nin ünlü ‘ekmek bulamazlarsa pasta yesinler’ sözünde geçen pasta bizim bildiğimiz kremalı pasta değil Brioche ekmeğidir. Diğer ekmeğimiz de Challah. Bu ekmek de İsrail’de gökyüzünden sofralarına gelen kutsal ekmek olarak görülür” diye konuştu.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak
Mutfak 'Depremzedeler' İçin Açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 25 öğrencisi, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a gönderilmek üzere raf
Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.